Dieta na zdrowe zęby

Dbanie o zdrowe zęby to nie tylko ich dokładne mycie i regularne odwiedzanie dentysty. Aby odpowiednio zatroszczyć się o ich zdrowie, warto również zwracać uwagę na to, co się je.

 

Wapń i fosfor

Budulcem zębów są wapń i fosfor. Od poziomu tych pierwiastków zależy wytrzymałość uzębienia. Wynika stąd oczywisty wniosek – aby mieć zdrowe, mocne zęby, trzeba dostarczać im wapnia i fosforu w odpowiednich ilościach. Ale gdzie ich szukać?

Wapń znajduje się przede wszystkim w produktach mlecznych, czyli na przykład w jogurtach, kefirach czy twarogach. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na wprowadzenie tych produktów do swojej diety, ponieważ część osób nie toleruje krowiego białka. Ale nic straconego – wapń możesz znaleźć również w innych produktach, takich na przykład jak fasola, migdały czy szpinak.

A gdzie znaleźć fosfor? Ten pierwiastek w dużych ilościach znajduje się między innymi w soi, orzechach, otrębach pszennych i żółtym serze.

Witaminy

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać o tym, jak duże znaczenie dla zdrowia mają witaminy. Dotyczy to również zdrowia zębów. Najważniejsza jest dla nich witamina D, ponieważ wspomaga ona wchłanianie pierwiastków, o których przed chwilą mówiliśmy – wapnia i fosforu. Ma ona także korzystny wpływ na szkliwo – wzmacnia je i reguluje jego mineralizację, dzięki czemu staje się wytrzymalsze i lepiej chroni pozostałe tkanki zęba przed czynnikami zewnętrznymi. A w jakich produktach znajduje się witamina D? To przede wszystkim słonowodne ryby (na przykład dorsz, makrela i tuńczyk), a także masło i jaja.

Inna istotna dla zdrowia zębów witamina to witamina C. Wspomaga naczynia krwionośne, zmniejszając w ten sposób ryzyko krwotoków i odsłonięcia szyjek zębowych. Utrzymuje w dobrym stanie tkanki przyzębia, co ma ogromne znaczenie, ponieważ to one odpowiadają za stabilność uzębienia i osłanianie korzeni. Witamina C znajduje się w dużych ilościach przede wszystkim w owocach cytrusowych, truskawkach, czarnych porzeczkach, kapuście i czerwonej papryce.

Ważna jest także witamina A. Nie tylko ma ona działanie bakteriobójcze i przeciwpróchnicze, ale także wzmacnia odporność śluzówki i wspomaga proces gojenia. Witamina ta znajduje się zwłaszcza w marchwi, rybach, jajach, żółtym serze i wątróbce.

 

Piękny uśmiech?
Mamy na to sposób! Kliknij w poniższy przycisk i przekonaj się!

 

Czego unikać?

Oczywiście, żeby zęby były zdrowe, trzeba wiedzieć nie tylko, jakich składników im dostarczać, ale także, przed jakimi je chronić. Największym ich wrogiem jest cukier, ponieważ odżywia on próchnicotwórcze bakterie. Przetwarzając go, produkują kwaśne substancje, które zaburzają poziom pH w jamie ustnej i uszkadzają szkliwo. Właśnie z tego powodu warto ograniczyć spożycie cukru. A trzeba przy tym zdawać sobie sprawę, że znajduje się on w dużych ilościach nie tylko w słodyczach, ale też na przykład w alkoholach.

 

Co możesz teraz zrobić?

Aby dowiedzieć się więcej o diecie zdrowej dla zębów, przyjdź do naszego gabinetu – na wizytę możesz się umówić, dzwoniąc pod numer +48 602 232 400 lub wypełniając formularz.

Zadzwoń: +48 602 232 400
EKSPERT RADZI
X
youtube miniaturka filmu
Danuta Borczyk
Dlaczego wizyty kontrolne w leczeniu estetycznym są ważne?