fbpx

Dieta dla pięknych zębów – co jeść, aby mieć zdrowy i piękny uśmiech?

Przyjmowane przez nas pokarmy przesądzają o dobrej kondycji organizmu – siłą rzeczy wpływają także na stan uzębienia. Poszczególne produkty żywnościowe często chronią jamę ustną przed nadmiernym nawarstwianiem się płytki nazębnej, wspomagają wydzielanie śliny lub przeszkadzają bakteriom próchnicy w rozwoju. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i bogata witaminy oraz dużą ilość składników mineralnych. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby, a czego unikać? O tym dokładniej opowiem w dalszej części.
 
 

Chcesz mieć zdrowe zęby? Wapń skutecznie w tym pomoże!

Pacjenci pragnący mieć zdrowe i mocne zęby powinni ciągle dbać o odpowiedni poziom wapnia w organizmie. To bardzo ważny składnik budulcowy tkanek kostnych, również uzębienia. Odpowiada on za jego wytrzymałość oraz odporność na działanie wielu rodzajów bakterii obecnych w jamie ustnej. Bogatym źródłem wapnia są wszelkie przetwory mleczne, takie jak mleko, kefir, maślanka, żółty ser czy twaróg. Pacjenci stosujący dietę wegańską (lub pragnący suplementować wapń z innych produktów) mogą natomiast dostarczyć minerał, jedząc produkty roślinne, m.in. szczypiorek, szpinak, rukolę bądź nasiona karobu, chia lub sezamu, a także migdały.
 
 

Fosfor – wsparcie dla mineralizacji zębów

Kolejnym ważnym dla zębów minerałem jest fosfor. Razem z wapniem odpowiada on za mineralizację szkliwa, czyli wierzchniej powłoki zębów. Przyjmowanie dużej ilości tego suplementu jest szczególnie ważne podczas ciąży, gdyż wówczas u dziecka formują się zawiązki zębów mlecznych, odpowiadające za stan wspomnianego szkliwa w przyszłości. Jakie produkty zawierają fosfor? Dobry przykład stanowi żółty ser oraz różnego rodzaju podroby (głównie wątróbka) lub tłuste ryby. Z kolei Pacjenci nietolerujący mięsa bądź przetworów mlecznych mogą z powodzeniem zastąpić je orzechami, otrębami pszennymi i wieloma rodzajami płatków zbożowych.
 
 

Witaminy wspomogą tkanki przyzębia oraz usuwanie płytki nazębnej

Witamina D to bardzo ważny składnik odżywczy. Odpowiada za przyswajanie wapnia oraz fosforu. W przypadku jej deficytu szkliwo zaczyna się demineralizować, zmniejszając swoją odporność na próchnicę czy mechaniczne uszkodzenia. Dlatego też witamina D powinna być przyjmowana równolegle z minerałami budulcowymi – jej źródło stanowią ryby morskie oraz nabiał, jednakże warto wspomagać się także odpowiednimi preparatami, szczególnie w zimę/jesień.
 
Nie trzeba nikogo przekonywać o pozytywnym działaniu witaminy C. Chociaż kojarzona jest ona przede wszystkim ze zwiększaniem odporności organizmu na przeziębienia, to jej właściwy poziom ma zbawienny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Otóż wzmacnia ona naczynia krwionośne dziąseł i pozostałych tkanek miękkich. Witaminę C zawierają przede wszystkim owoce cytrusowe, pietruszka, kalarepa, kapusta oraz czerwona papryka.
 
Jama ustna jest siedliskiem wielu szczepów bakterii, które mają lepszy lub gorszy wpływ na zęby oraz dziąsła. W pozbywaniu się szkodliwych drobnoustrojów zaś pomocna jest witamina A, wykazująca odkażające i przeciwpróchnicze działanie. Dzięki niej wzmocnieniu ulega struktura dziąseł oraz błon śluzowych, co bezpośrednio zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób przyzębia. Witaminę A zawiera marchew, wątróbka, szpinak, żółty ser, ryby oraz jajka.
 
 

Barwiące produkty pogorszą estetykę uśmiechu

Część spożywanych przez nas produktów może nie wpływać bezpośrednio na zdrowie zębów, lecz obniżać ich estetykę. Chodzi tutaj głównie o różnego rodzaju słodkie przekąski lub napoje gazowane, zawierające dużą ilość cukru oraz barwników, które zostawiają swój ślad na szkliwie, powodując przebarwienia. Taki stan rzeczy wymaga ostatecznie przeprowadzenie wybielania zębów w gabinecie stomatologicznym, gdyż tylko tym sposobem można osiągnąć satysfakcjonujące rezultaty. Za wspomniane przebarwienia odpowiadają czerwone wino, ciemne sosy, truskawki, borówki, maliny, czarna porzeczka czy zielona herbata.
 
 

Ogranicz częstotliwość spożywania cukrów

Za wiele chorób uzębienia odpowiada częste spożywanie cukru. Stanowi on pożywienie np. dla bakterii próchnicy – choroby będącej jednym z najczęstszych powodów utraty zębów. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie wyeliminować cukier z diety, wystarczy jedynie jego rozsądne ograniczenie. Jednak kiedy już uraczymy się jakąś słodką przekąską, warto przepłukać usta wodą lub wyszczotkować zęby, zachowując przynajmniej 30-minutowy odstęp.
 
 

Umów się na wizytę!

Dieta ma duże znaczenie dla zdrowia zębów, dlatego jej ułożenie warto skonsultować z ekspertem. Jeśli masz wątpliwości dotyczące wpływu spożywanych przez Ciebie posiłków na zęby, umów się na wizytę! Przeprowadzona zostanie precyzyjna konsultacja, podczas której otrzymasz odpowiednie wytyczne oraz wskazówki. Możesz się z nami skontaktować, dzwoniąc pod numer 602 232 400 lub wypełniając formularz.

EKSPERT RADZI
X
youtube miniaturka filmu
Danuta Borczyk
Dlaczego wizyty kontrolne w leczeniu estetycznym są ważne?